Menu

Η γενοκτονία των Ελλήνων – Ιστορία, πολιτική και αναγνώριση

Του Θεοφάνη Μαλκίδη*

Ο πρόξενος των ΗΠΑ στη Σμύρνη Τζορτζ Χόρτον, καταγράφοντας την καταστροφή της πόλης το 1922, τονίζει μεταξύ των άλλων πως

δεν έλειπε τίποτε σχετικά με τη θηριωδία, την ακολασία, την σκληρότητα και όλη τη μανία του ανθρώπινου πάθους.

Με τη δημιουργία του κινήματος των Νεότουρκων εμφανίστηκε και εδραιώθηκε η εθνικιστική ιδεολογία, και με την κατάκτηση της εξουσίας το 1908 εκδηλώθηκε η θέληση να εξαφανιστούν οι αυτόχθονες πληθυσμοί. Οι Έλληνες ήταν ένας από τους κεντρικούς στόχους.

O ηγέτης των Νεότουρκων Ταλαάτ πασά ανέφερε ότι

το Οθωμανικό κράτος μίκρυνε τόσο που κοντεύει να εξαφανιστεί. Για να διατηρήσουμε όσα εδάφη απέμειναν πρέπει να απαλλαγούμε από τους ξένους λαούς... Είναι επείγον για πολιτικούς λόγους οι Έλληνες κάτοικοι των ακτών της Μικράς Ασίας να αναγκαστούν να εκκενώσουν τα χωριά τους για να εγκατασταθούν στα βιλαέτια του Ερζερούμ και της Χαλδίας.

Ο κεμαλισμός αποτελεί τη συνέχεια και την υλοποίηση του κινήματος των Νεότουρκων και μορφοποιήθηκε με τις εθνοκτόνες διαδικασίες εναντίων των Ελλήνων. Ο Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα του Πόντου την 19η Μαΐου 1919 και ολοκληρώνει την τελευταία φάση της Γενοκτονίας. Έτσι, το κεμαλικό κράτος, η Τουρκία, δημιουργήθηκε στη βάση της εξαφάνισης κάθε ίχνους ελληνικής παρουσίας.

Οι διωγμοί, οι οποίοι εξελίχθηκαν σε Γενοκτονία, αποτέλεσαν την τραγικότερη σελίδα της ζωής του ελληνικού πληθυσμού που ζούσε στο οθωμανικό κράτος και μετέπειτα κεμαλικό καθεστώς και στοίχισαν τη ζωή σε 1.000.000 Έλληνες, Ελληνίδες και παιδιά, ενώ οι διασωθέντες εκριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες και κατέφυγαν πρόσφυγες διωκόμενοι στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ενώ άγνωστος αριθμός παρέμειναν ως εξισλαμισμένοι-ελληνόφωνοι στον Πόντο.

Ακολούθησε η Συνθήκη της Λοζάνης (1923), με την οποία επιβεβαιώθηκε η νέα πραγματικότητα, ενώ με το ελληνοτουρκικό σύμφωνο φιλίας του 1930 ακολούθησε η περίοδος σιωπής για τη Γενοκτονία. Οι μοναδικές αναφορές για το ζήτημα ήταν οι αναφορές των προσφυγικών κέντρων έρευνας, συλλόγων, ελάχιστων διανοουμένων.

Η δυναμική της δεκαετίας του 1980 και του 1990 που ανέδειξε το αίτημα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας δημιούργησε νέα δεδομένα, και ειδικότερα τη διεθνή ανάδειξη του ζητήματος. Μέχρι σήμερα τη Γενοκτονία των Ελλήνων έχουν αναγνωρίσει, εκτός της Βουλής των Ελλήνων (1994-96), η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας (1995), το κοινοβούλιο της Σουηδίας (2010), η βουλή της Νότιας Αυστραλίας (2009) και της Νέας Νότιας Ουαλίας (2013) και διάφορες πολιτείες και φορείς των ΗΠΑ.

Η υπόθεση έχει απασχολήσει το Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο του ΟΗΕ, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη καθώς και την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2006), με την κατάθεση της έκθεσης του Ολλανδού ευρωβουλευτή Camiel Eurlings, για την πρόοδο της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης το 2007 η Διεθνής Ένωση Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών αναγνώρισε με ψήφισμά της τη Γενοκτονία των Ασσυρίων και των Ελλήνων στο διάστημα 1914-1923.

Τα παραπάνω υλοποιήθηκαν μετά από παρεμβάσεις Ελλήνων και φιλλελήνων, ενώ η ελλαδική πολιτεία όταν δεν ήταν απούσα, ήταν απέναντι. Από την αρχή διεκδίκησης της αναγνώρισης της Γενοκτονίας μέχρι σήμερα, με τελευταίο κρούσμα το αποκαλούμενο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο...

Από την άλλη πλευρά, σχεδόν έναν αιώνα μετά την τέλεση του εγκλήματος, η τουρκική πολιτική της άρνησης της Γενοκτονίας δεν έχει αλλάξει από πλευράς πολιτικών και κυβερνήσεων, παρόλο που τα τελευταία χρόνια αυξάνουν οι φωνές οι οποίες λένε την ιστορική αλήθεια.

Όπως επισημαίνει η Gulan Avci, μέλος του σουηδικού κοινοβουλίου, που ψήφισε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων (των Αρμενίων και των Ασσυρίων) τον Μάρτιο του 2010,

...κάθε φορά που ακόμα μία χώρα αναγνωρίζει τη Γενοκτονία, η αλήθεια πλησιάζει λίγο πιο κοντά στην Τουρκία. Δεν είναι πλέον δυνατόν να ξεφεύγει ή να παραμένει σιωπηλή για το παρελθόν. Ήρθε η ώρα η Τουρκία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία... Το τελευταίο στάδιο της Γενοκτονίας είναι η άρνησή της, και δυστυχώς σήμερα η Τουρκία βρίσκεται σε αυτό ακριβώς το στάδιο... Όσο η Τουρκία προσπαθεί να σκεπάσει το θέμα δεν θα υπάρξει ποτέ συμφιλίωση. Αν η μνήμη των θυμάτων δεν αποκατασταθεί, οι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να επουλώσουν τις πληγές τους και να συνεχίσουν. Για αυτό είναι σημαντικό όλες οι δυνάμεις, οι οποίες πιστεύουν σε ανθρώπινες αξίες, να συνεχίσουν να αγωνίζονται και να ασκούν πίεση στην Τουρκία προκειμένου να αρχίσει να λέει την αλήθεια και να παραδεχθεί τη Γενοκτονία...

Ο συγγραφέας Μίλαν Κούντερα γράφει ότι «Η πάλη του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι η πάλη της μνήμης κατά της λήθης». Παρόλο που αρκετοί παραβλέπουν τα εγκλήματα στο βωμό των σκοπιμοτήτων, η ανθρωπότητα έχει χρέος να αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις. Το πέρασμα του χρόνου δεν θα είναι εμπόδιο για τις νέες γενιές των Ελλήνων και των δημοκρατικών ανθρώπων σε όλον τον κόσμο, και οπωσδήποτε και στην Τουρκία. Όλοι αυτοί δεν θα εγκαταλείψουν τον αγώνα, επειδή ξέρουν ότι αργά ή γρήγορα θα φτάσει εκείνη η στιγμή που το να αρνείται κανείς τη Γενοκτονία θα είναι παράλογο. Μόνο τότε, όλοι οι λαοί θα ζουν ειρηνικά, πραγματικά αδελφωμένοι, και από το σκοτάδι θα έχουμε περάσει στο φως.

*Ο Θεοφάνης Μαλκίδης είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη μελέτη των Γενοκτονιών, η οποία το 2007 αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ελλήνων.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Τούρκος αρθογράφος στην Taraf: Μήπως δεν είμαστε Τούρκοι αλλά...Ρωμιοί ή Αρμένιοι;

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε στην Τουρκία ένα άρθρο του γνωστού και επώνυμου Τούρκου αρθογράφου της τουρκικής εφημερίδας, Taraf, Ahmet Altan, επί τη ευκαιρία της δημόσιας συζήτησης που άνοιξε τελευταία ο ίδιος ο Ταΐπ Ερντογάν, για την μεγάλη τούρκο-οθωμανική ιστορική κληρονομιά. Σε αυτό το άρθρο ο Altan ομολογεί δημόσια ότι οι Τούρκοι δεν… είναι Τούρκοι, αλλά έχουν κοινή ελληνική και αρμενική καταγωγή.

Ο Altan, αφού επικρίνει έντονα όλες τις δηλώσεις που έχουν γίνει τελευταία από διάφορους Τούρκους πολιτικούς ότι θα πρέπει οι Τούρκοι να επιστέψουν στην μεγαλόπρεπη οθωμανική τους κληρονομιά και αφού τις χαρακτηρίζει… «προγονικές παλάβρες», (Ecdadımız palavraları), δηλώνει με ξεκάθαρο τρόπο ότι οι σημερινοί κάτοικοι της Τουρκίας δεν έχουν καμία σχέση με τα τουρκικά φύλα που είχαν έρθει στη περιοχή από τον δέκατο και ενδέκατο αιώνα και μετά. Στο συγκλονιστικό αυτό άρθρο του Τούρκου δημοσιογράφου –αρθρογράφου, στην εφημερίδα Taraf, αναφέρεται ότι οι Οθωμανοί ίδρυσαν την πρώτη τους ηγεμονία το 1299, ενώ τα πρώτα τουρκικά φύλα είχαν έρθει στην Μικρά Ασία μετά το 1071. Σύμφωνα λοιπόν με τον Τούρκο αρθρογράφο, δεν μπορεί στη συνέχεια να εξαφανίστηκαν οι γηγενείς κάτοικοι που αριθμούσαν πολλά εκατομμύρια, εκτός και αν, όπως λέει μάλλον ειρωνικά, ο Αλπ Αρσλάν, o ηγέτης των πρώτων Σελτζούκων της Μικράς Ασίας, είχε φέρει μαζί του από την κεντρική Ασία… 70 εκατομμύρια κατοίκους. Τότε θα δικαιολογούνταν, όπως καταλήγει στο άρθρο του ο Altan, να λέμε ότι σήμερα είμαστε απόγονοι αυτών των πρώτων Τούρκων που είχαν έρθει στην Μικρά Ασία.

Αλλά ο Ahmet Altan δεν περιορίζεται να καταρρίψει τον μύθο της τουρκικής καταγωγής των σημερινών μουσουλμάνων κατοίκων της σύγχρονης Τουρκίας. Προχωρεί και σε έντονη κριτική κατά του Ισλαμιστή Ταϊπ Ερντογάν και του νεοοθωμανικού του επιτελείου, κατηγορώντας τους ότι βασίζονται σε μυθικές ιστορικές αναφορές που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μάλιστα δεν διστάζει να καταρρίψει και τον καλλιεργούμενο τελευταία μύθο για τους «ένδοξους – ήρωες», Τούρκους σουλτάνους. Ο Altan αναφέρει πως οι περισσότεροι σουλτάνοι ήταν ηγεμόνες νωθροί που ξόδευαν τον χρόνο τους στα χαρέμια, χωρίς να έχουν ιδέα τι γίνετε στην αυτοκρατορία. Άλλοι ήταν μέθυσοι, όπως ο περίφημος Σελίμ ο δεύτερος, γιος του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή, άλλοι άρρωστοι, ενώ άλλοι πέθαναν από το πολύ αλκοόλ, όπως ο Μουράτ ο Τέταρτος. Ο Τούρκος αρθρογράφος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι αντί οι σημερινοί Τούρκοι να πιστεύουν ιστορικά ψεύδη, θα πρέπει να ξαναγράψουν την ιστορία τους και να ανακαλύψουν τις πραγματικές τους ρίζες. Όπως υποστηρίζει και αυτό είναι το συγκλονιστικό για ένα σύγχρονο Τούρκο δημοσιογράφο, οι σημερινοί κάτοικοι της Τουρκίας θα πρέπει να αποδεχτούν την… ελληνοαρμενική τους καταγωγή και να αναδείξουν ξανά τον πολιτιστικό πλούτο της Μικράς Ασίας, που έχει σαν βάση του τους λαούς που η σύγχρονη τουρκική ιστορία θέλει να διδάσκει ότι εξαφανίστηκαν, ως δια μαγείας, μετά την έλευση των τουρκικών φυλών.

Η δημόσια αυτή ομολογία ενός επώνυμου Τούρκου αρθρογράφου, που έγινε σε μια μεγάλης κυκλοφορίας τουρκική εφημερίδα, ότι δηλαδή οι σημερινοί κάτοικοι της Τουρκίας έχουν κοινή ελληνική –αρμενική και κουρδική καταγωγή, σίγουρα είναι άλλο ένα συγκλονιστικό επεισόδιο της μεγάλης συζήτησης για το «Kimlik Meselesi», δηλαδή της μεγάλης «Κρίσης Ταυτότητας» που διέρχεται η σημερινή Τουρκία που θέλει να προβάλλεται σαν υπερδύναμη, αλλά στην πραγματικότητα παρουσιάζεται σαν ένα οικοδόμημα που τρίζει συθέμελα.

 

 

Πηγή: nikosxeilidakis.gr

Διαβάστε περισσότερα...

«Σαρώνει» τα βραβεία ο Μχιταριάν

Κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς στην Αρμενία για το 2014 αναδείχθηκε ο Χένριχ Μχιταριάν.

Το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή στην Αρμενία για το 2014 απονεμήθηκε στον ποδοσφαιριστή της Μπορούσια Ντόρτμουντ, Χένριχ Μχιταριάν.

Ο 25χρονος ακραίος επιθετικός κερδίζει αυτό το βραβείο για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά και πέμπτη συνολικά στην καριέρα του. Στην Μπουντεσλίγκα συμμετείχε σε 28 αγώνες έχοντας έξι γκολ και έξι ασίστ, ενώ με την εθνική ομάδα της Αρμενίας πήρε μέρος σε δυο επίσημα και πέντε φιλικά παιχνίδια πετυχαίνοντας τέσσερα τέρματα.

«Κέρδισα αυτό το βραβείο χάρις στους συμπαίκτες μου, οι οποίοι με βοήθησαν να γίνω ο καλύτερος παίκτης της χρονιάς. Χωρίς να θέλω να ξεχωρίσω κάποιον συγκεκριμένα, είμαι σε όλους ευγνώμων και θα ήθελα να βραβευθούν και αυτοί», τόνισε σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Αρμενίας.

Επιμέλεια: Αριστοτέλης Παπαδάκης

 

Πηγή: Sport-fm.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Αegean και Qatar εξετάζουν τη σύνδεση Ελλάδας - Αρμενίας

Την πρόθεσή τους να ξεκινήσουν απευθείας αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας το 2015, έχουν εκφράσει οι εταιρίες Qatar Airways and Aegean Airlines, σύμφωνα με τον αρμένιο υπουργό Οικονομικών, Karen Chshmarityan.

«Η Αρμενία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις επίσης με την Singapore Airlines και την αυστραλιανή Qantas Airways, και το 2014 είχε επιτυχείς διαπραγματεύσεις με την British Airways», δήλωσε ο υπουργός της χώρας.

Υπογράμμισε δε ότι η Αρμενία έχει ήδη απελευθερώσει τις πτήσεις προς Ρωσία, Αυστρία, Ιραν, Ισπανία, Τουρκμενιστάν και Ιράκ. Επί του παρόντος γίνονται διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των συνδέσεων με Ιταλία, Βουλγαρία, Ισραήλ και Ταϋλάνδη. 

Άλλες 11 χώρες έχουν ανταποκριθεί στην πρόταση της Αρμενίας να επανεξετάσουν την απελευθέρωση των πτήσεων από και προς αυτές (Κατάρ, Κουβέιτ, Νορβηγία, Σουηδία, Γερμανία, Δανία, Τσεχία, Ουκρανία, Κίνα, Σιγκαπούρη και Κούβα).

Στις 23 Οκτωβρίου, η κυβέρνηση της Αρμενίας ενέκρινε το πρόγραμμα που απελευθερώνει τις ανταγωνιστικές και μακροσκελείς υπηρεσίες πτήσεων στη χώρα. Το πρόγραμμα βασίζεται σε από κοινού μελέτη της McKinsey και του Ιδρύματος για την Εθνική Ανταγωνιστικότητα της Αρμενίας.

 

 

Πηγή: tornosnews.gr

Διαβάστε περισσότερα...

Ακρόαση Τούρκου αρνητή της Γενοκτονίας των Αρμενίων στο ΕΔΑΔ

Το 2005 είχε χαρακτηρίσει «διεθνές ψέμα» την Γενοκτονία

Σε νέα ακρόαση στη μείζονα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παραπέμπεται στις 28 Ιανουαρίου η υπόθεση του Ντογού Περιντσέκ, ο οποίος είχε αρνηθεί την Γενοκτονία των Αρμενίων με δημόσιες δηλώσεις του στην Ελβετία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΔΑΔ, ο κ. Περιντσέκ, δικηγόρος και αρχηγός του τουρκικού Κόμματος Εργαζομένων, είχε χαρακτηρίσει «διεθνές ψέμα» την Γενοκτονία, σε συνέδρια τον Μάιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο του 2005, στην Ελβετία, χωρίς ωστόσο να αμφισβητεί τις σφαγές και τις απελάσεις εις βάρος των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915 και έπειτα. Μετά την καταδίκη του από τις αρχές της Ελβετίας, τον Μάρτιο του 2007, ο Περινστέκ προσέφυγε στο ΕΔΑΔ, παραπονούμενος για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης.

Το δικαστήριο στο Στρασβούργο τον δικαίωσε στις 17 Δεκεμβρίου του 2013, με ψήφους πέντε υπέρ και δύο κατά, με το σκεπτικό ότι οι λόγοι για την καταδίκη του από τις ελβετικές αρχές δεν ήταν όλοι σχετικοί και ότι γενικότερα αποδείχθηκαν ανεπαρκείς. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στη μείζονα σύνθεση του ΕΔΑΔ, μετά από αίτημα της ελβετικής Κυβέρνησης.

 

 

Πηγή: kathimerini.com.cy

Διαβάστε περισσότερα...

Genocide Museum Director Warns of Turkish Plans to Counter Centennial Efforts

YEREVAN—Turkey and its supporters are implementing a policy to neutralize the effect of the Armenian side’s preparations for the centennial of the Armenian Genocide, Hayk Demoyan, Director of the Armenian Genocide Museum-Institute, told reporters on Thursday.

This policy is implemented in two ways, Demoyan said. “First, by neutralizing the steps by Armenia and the Armenian Diaspora by what is known as ‘penetration’; secondly, by causing domestic disagreements thereby taking control of society.”

“Penetration implies organizing simultaneous events in Armenia and in the Armenian Diaspora, involvement of influential people, and an attempt to defy the logic of the centennial of the Armenian Genocide,” Demoyan said.

Turkey is seeking to distort the topic of the Armenian Genocide, trying to find common ground with people it could control in Armenia and in the Armenian Diaspora.

The aim of Turkey’s policy is to speak well of the Turks that saved Armenians, doing so out of context, Demoyan said.

“They are seeking to impose this view. However, what actually happened to 1.5 million Armenians is of no importance,” Demoyan said.

He warns Armenian citizens and the Armenian Diaspora against cooperating with any Turkish organization.

“Let them call [me] a racist, but I clearly state that nine of ten such organizations [are] Turkish special agents. I would like to warn our citizens against succumbing to temptations. Any talks about tolerance or good-neighborly relations are not to the point in this case. Turkey’s ex-foreign minister, and now Turkey’s premier have stated that their aim is to find people in the Armenian Diaspora that would cooperate with them.”

Demoyan described such phenomena as a challenge ahead of the Genocide centennial. “There is undue rivalry. Unless we are able to rid ourselves from that, we won’t succeed; this isn’t sport; we see here who is capable of what,” he said, adding that they understand the necessity of creating tools and raising awareness.

Demoyan cited the presentation of a book by Cemal Pasa’s grandson Hasan Cemal, which, he said, is an example that fits the aforementioned scenario.

On the eve of the 100th anniversary of the Armenian genocide, Turkey has been trying to sow discord within Armenian Diasporan structures by all means, to sabotage numerous events — scientific conferences, exhibitions and forums — and these attempts are becoming obvious, Demoyan said.

 

 

Source: Asbarez.com

Διαβάστε περισσότερα...

Γενική επίθεση κατά της Τουρκίας ετοιμάζουν οι Αρμένιοι με το νέο έτος

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

Το επόμενο έτος, 2015, κλείνουν εκατό χρόνια από την μεγάλη σφαγή και γενοκτονία των Αρμενίων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, μια μαύρη επέτειο που γράφτηκε με το αίμα των Αρμενίων που κατοικούσαν επί αιώνες στην Μικρά Ασία και εξοντωθήκαν με τον πιο άγριο τρόπο από τους Οθωμανούς τσέτες και από τα κεμαλικά στίφη.
Για την μαύρη αυτή επέτειο οι αρμενικές οργανώσεις της διασποράς και η επίσημη Αρμενία, ετοιμάζουν μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις με τις οποίες θα τιμήσουν με κάθε επίσημο τρόπο και όχι μόνο, τα θύματα της πρώτης μεγάλης γενοκτονίας της σύγχρονης ιστορίας, με πολλαπλά μηνύματα προς την τουρκική πλευρά. Ήδη στην Άγκυρα επικρατεί μεγάλος εκνευρισμός για το θέμα αυτό, καθώς διαβλέπουν πως οι επόμενοι μήνες του 2015 και ιδιαιτέρα την μέρα της μνήμης των θυμάτων, στις 24 Απριλίου, η Τουρκία θα δεχτεί αλλεπάλληλα «χαστούκια» καθώς αναμένονται, παρά τις τουρκικές προειδοποιήσεις, να αφιχθούν στην αρμενική πρωτεύουσα πολλοί ξένοι ηγέτες για να τιμήσουν τα θύματα της αρμενικής γενοκτονίας.
Σε μεγάλη σύσκεψη που έγινε στις 11 Δεκεμβρίου στην αρμενική πρωτεύουσα, το Ερεβάν, με την συμμετοχή εκπροσώπων από τις μεγαλύτερες αρμενικές οργανώσεις του εξωτερικού, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες των εκδηλώσεων. Οι εκδηλώσεις αυτές σύμφωνα με τους Αρμένιους, αναμένονται να ξεπεράσουν κάθε προηγούμενη επέτειο και να προβληθούν με κάθε μέσο διεθνώς για να γίνουν όσο γίνεται περισσότερο γνωστά τα εγκλήματα των Οθωμανών και των Κεμαλικών σε βάρος του αρμενικού πληθυσμού της Ανατολίας, στις αρχές του εικοστού αιώνα.
Στις κεντρικές εκδηλώσεις που θα γίνουν στη αρμενική πρωτεύουσα, θα απευθύνει μήνυμα και θα τραγουδήσει για την μνήμη των θυμάτων ο βετεράνος Γάλλοαρμένιος τραγουδιστής παγκοσμίου φήμης, Σαρλ Ασναβούρ, ενώ μια ομάδα γνωστών Αμερικανοαρμένιων καλλιτεχνών θα πλαισιώσουν τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις την επέτειο της μνήμης. Μεγάλη συμμετοχή θα έχουν αντιπροσωπίες κορυφής ξένων κρατών όπου υπάρχουν μεγάλες αρμενικές κοινότητες της διασποράς, μεταξύ των οποίων, Ρωσική Κοινοπολιτεία, Γάλλια, Λίβανος, Αμερική, Αργεντινή, Βραζιλία, Ελλάδα, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, ενώ θα υπάρξει και αντιπροσωπεία από το Βατικανό.
Αλλά το πιο ενδιαφέρον σε όλες αυτές τις εκδηλώσεις θα είναι οι αναγγελίες εκ μέρους των αρμενικών οργανώσεων της Διασποράς που θα εκθέσουν διεθνώς τα αιτήματα τους προς την τουρκική πλευρά. Τα αιτήματα αυτά είναι εκτός από την άμεση και επίσημη αναγνώριση εκ μέρους της Τουρκίας της μεγάλης γενοκτονίας, την διεκδίκηση εκ μέρους των διασωθέντων απογόνων της γενοκτονίας των περιουσιών τους, καθώς και των χαμένων εδαφών τα οποία, όπως υποστηρίζουν οι Αρμένιοι, παρανόμως τα κατέχει σήμερα η Τουρκία και αναφέρονται σε εφτά επαρχίες της σημερινής ανατολικής Τουρκίας όπου κατοικούσε στις αρχές του εικοστού αιώνα το μεγαλύτερο μέρος των Αρμενίων της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Παράλληλα θα καταγγελθεί επίσημα η σημερινή Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και θα ζητηθεί να καταδικαστεί για τα εγκλήματα σε βάρος των μειονοτήτων που συνεχίζονται, όπως θα τονίζετε στην ανακοίνωση των αρμενικών οργανώσεων και σήμερα.
Γεγονός είναι πως ο Αρμένιοι ξέρουν και διεκδικούν τη ιστορική τους δικαίωση χωρίς Ρεπούσηδες, Δραγόνες και άλλα ελληνόφωνα «μαργαριτάρια». Είθε κάποτε και εμείς να τους μιμηθούμε και να ακολουθήσουμε τον δρόμο τους για την διεκδίκηση της αναγνώρισης της δική μας γενοκτονία των Ελληνορθόδοξων της Ανατολής, αν και σήμερα με την σημερινή μνημονιακή μιζέρια μάλλον αυτό φαντάζει σαν πολύ δύσκολο.

Αλλά ως ποτέ όμως ;

 

 

Πηγή: nikosxeiladakis.gr

 

Διαβάστε περισσότερα...

CNN on the road Armenia

  • Κατηγορία VIDEOS

Armenia is located in the southern Caucasus and is the smallest of the former Soviet republics. It is bounded by Georgia on the north, Azerbaijan on the east, Iran on the south, and Turkey on the west. Contemporary Armenia is a fraction of the size of ancient Armenia. A land of rugged mountains and extinct volcanoes, its highest point is Mount Aragats, 13,435 ft (4,095 m).

One of the oldest nations in the word. Survived all the barbaric nations and still kicking!...

Διαβάστε περισσότερα...

Αρμενία και Κιργιστάν εντάσσονται στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έβαλε χτες την υπογραφή του στο νόμο που καθιστά την Αρμενία πλήρες μέλος Της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης (EEU) από τις 2 Ιανουαρίου 2015.

Με την ένταξη της Αρμενίας τα τρία εκατομμύρια των κατοίκων της θα προστεθούν στο καταναλωτικό κοινό των 170 εκατομμυρίων, από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζαχστάν.

Η Αρμενία εντάσσεται πλέον στην τελωνιακή Ένωση της EEU και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρήσει τις υποχρεώσεις της ως μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου WTO.

Ο πρόεδρος της Αρμενίας Serzh Sarksyan είχε δηλώσει πρόσφατα ότι προτιμά η χώρα του να ενταχθεί την Ένωση των πρώην σοβιετικών συμμάχων του παρά τη Συμφωνία Ευρωπαϊκού Εμπορίου.

Επιπρόσθετα, οι πρόεδροι της Ρωσίας, του Καζαχστάν, και της Λευκορωσίας, υπέγραψαν τη συνθήκη για την υποδοχή και του Κιργιστάν στην Ευρασιατική Οικονομική Ένωση.

Με την Αρμενία στην E.E.U ποιος κερδίζει;

Οι ειδικοί την Αρμενία, επισημαίνουν ότι η γεωγραφική θέση της ανάμεσα στη Ρωσία και το Ιράν, την καθιστά σημαντικό εμπορικό σύνδεσμο ανάμεσα στις χώρες που αναπτύσσουν μεγάλες εμπορικές σχέσεις.

Επίσης αναμένεται να αυξηθεί η τροφοδοσία με εφόδια –όπως αρμενικά τρόφιμα.

Καθώς στη Ρωσία παρουσιάστηκαν σημαντικές ελλείψεις λόγω του δυτικού εμπάργκο.

Για την Αρμενία επίσης, σημαντικός παράγοντας θα είναι η εισαγωγή ρωσικών ενεργειακών προϊόντων. Με το φυσικό αέριο να εισάγεται σύμφωνα με τις παλιές τιμές χωρίς δασμούς καθώς και προϊόντα πετρελαίου φθηνότερα κατά 30%. Χώρια την αγορά ρωσικών όπλων σε προνομιακές τιμές.

 

Πηγή: zougla.gr

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
Πηγές: RT.com / RIA Novosti

Διαβάστε περισσότερα...
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι